Segment Intentions, ontvouw jóuw toekomst als High Performer

segment intentions Jan 20, 2022

 

Segment Intentions zetten

 

Intenties zetten voor de toekomst, dat betekent het. Niet de toekomst over een maand of over een jaar maar de toekomst die recht voor je ligt. 

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat High performers heel helder hebben wat ze waard zijn, wat hun karaktertrekken zijn en hoe ze zich gedragen.

En dat ze minimaal 60 minuten per week méér bezig zijn met zich bewust te zijn van wie ze willen zijn, en wat ze gaan doen die dag dan under performers.
En under performers zijn mensen die beter kunnen presteren, meer uit iets kunnen halen maar dit niet doen.

Maar even terug naar die 60 minuten per week, dat is zo’n 10/15 minuten per dag.

Dat is super veel, want je kunt veel denkwerk doen in 10 minuten.
Doe je ogen maar eens dicht en denk aan wie je wil zijn vandaag en doe dit 10 minuten. Dat is erg lang. Maar dat is wat High Performers gemiddeld doen, elke dag.

 

4 Verschillende manieren waarop High Performers naar de toekomst kijken 

Uit deze onderzoeken is ook naar voren gekomen dat High Performers op 4 verschillende manieren naar de toekomst kijken.

Elke dag stellen ze zichzelf een aantal vragen. En dit zijn super fijne en praktische vragen die jij ook toe kan gaan passen in je leven om een higher performer te worden.
De vragen die jij jezelf kan stellen zijn:


1) Wie wil ik vandaag zijn?

 En dan denk je misschien; pff dit heb ik al zo vaak gehoord…. Dat klopt misschien, maar heb je jezelf deze vraag vandaag al gesteld en hier serieus bij stil gestaan? En gisteren? En de dag hiervoor?


We weten deze dingen wel maar we passen ze niet consistent toe in de praktijk. En High Performers doen dit wel. Ze passen dit consistent toe in de praktijk.

Niet op een globaal level maar echt op een specifieke gebeurtenis binnen die dag.

Bijvoorbeeld:
*Ik ga zometeen een vergadering in, hoe wil ik me voelen, hoe wil ik me gedragen, wie wil ik zijn?
*Als je je kids van school gaat halen wie wil je zijn? Wat voor ouder wil je zijn? Hoe regeer je en hoe gedraag je je?
*Maar ook bv als je bezoek krijgt, als je op bezoek gaat of een telefoongesprek voert. Met welke intentie doe je dit dan, welke persoon wil jij zijn?
*Als je de auto instapt, wie wil jij dan zijn? De ontspannen bestuurder, vrolijk en scherp in het verkeer? Of laat je het gewoon gebeuren en als er dan iets gebeurd zie je wel hoe je reageert?

 

Woedebeheersing


Bv Iemand die in jouw ogen net wat laat hard op de rem trapt waardoor je helemaal over de flos raakt. Is dat de persoon die je wil zijn?

Of reageer je dan met, dat had deze persoon waarschijnlijk niet goed ingeschat maar jij bent scherp en had gelukkig na het harde remmen nog voldoende afstand en je gaat door met je rit; vrolijk, scherp en ontspannen.

Dit is een voorbeeld maar het kan zo het verschil maken.

En ik heb hier zelf ook mee geëxperimenteerd en het werkt echt goed voor me.
Bij elke nieuwe situatie op de dag hier bewust bij stilstaan.

Eerst kwam het nog wel eens voor dat ik met iemand gesproken had waardoor ik niet heel vrolijk uit dat gesprek kwam en ik dan wat later de kids uit school ging halen en dat ik merkte dat dat gesprek invloed had op hoe ik op de kids reageerde.

Dit wilde ik niet meer.

Door segment intentions te zetten, elke keer opnieuw heb ik mezelf steeds beter kunnen trainen, zo noem ik het maar even, om bewust hiermee om te gaan en zelf te beslissen hoe ik me voel.
Dit is zoo waardevol. Je zou het ook eens kunnen proberen.
Vanaf nu, tijdens dat je deze blog leest. Wie wil je nu zijn?

En zometeen, als er weer een nieuwe situatie aanbreekt, bedenk eens van te voren bewust welke persoon jij wil zijn in die situatie.

 

Neem jezelf serieus


Ook als je alleen bent.
Juist dan is het belangrijk dat je jezelf ‘onder controle’ hebt en het dan ook serieus neemt.

Dan is de kans namelijk groot dat je stemmetjes opspelen en je nare dingen tegen jezelf zegt.

En als je oefent met segment intentions zetten dan ga je hier beter in worden, sterker nog, je gaat het waarschijnlijk nog leuk vinden ook.
Het als een soort spel zien.

En als het lukt wat je vooraf als intentie hebt gezet dan geeft het je een boost zelfvertrouwen ook nog. Omdat je weet en het vertrouwen creëert dat je het zelf in de hand hebt, dat het niet ligt aan een situatie of aan een persoon.

Jij bent diegene die dit kan veranderen.
Ik heb hier echt super veel aan gehad, en nog steeds.

 

Wie wíl ik zijn? 


Ik stel echt nog met regelmaat mezelf deze vraag in verschillende situaties: wie wil ik zijn?

En de ene keer is dat een inspirator, een andere keer een energiek persoon, in een andere situatie  gedisciplineerd, een luisterend oor, iemand die niet opgeeft, en weer een andere keer rustig en optimistisch.
En nu ik deze blog schrijf wil ik een inspirator zijn en hoop ik dat je voelt dat ik enthousiast ben over dit onderwerp.

Het kan vanalles zijn, als ze maar in lijn liggen met jouw kernwaarden en je jezelf daaraan vasthoudt.

 

Ik heb vorig jaar ook de intentie gezet, Ik voel me goed wat er ook gebeurd.

 

Deze zin gebruik ik super vaak, nog steeds maar in deze situatie die ik met je ga delen toen had ik hem ook gebruikt.


Ik parkeerde in een leeg parkeervak naast een busje. Het was krap parkeren maar het kon net.
In dat busje zat een man die er net uit wilde rijden met het busje maar de draai langs mijn auto niet af kon maken omdat we vrij dicht langs een gebouw stonden.

Echt, helemaal geflipt stapte hij uit zijn busje en stond daar te roepen naar me naast zijn raam. Ik had een fijne podcast opstaan en het deed me werkelijk niets dat jij daar stond te roepen. Ik deed mijn deur open en hij riep dat het niet normaal was dat ik daar ging staan en of ik niet beter uit mijn doppen kon kijken etc etc. Ik zei; oh meneer, kun je de draai niet maken met je busje. Heel vervelend zeg, zal ik de auto even aan de kant rijden?

 

Hij stopte met roepen, staarde me even een tel of 3 aan en zei; heel graag ietwat nors en stapte in zijn bus.
Ik reed de auto even weg zodat hij eruit kon. Hij reed weg, ik parkeerde weer terug en ik ging verder waar ik mee bezig was; ik voel me goed wat er ook gebeurd.

 

Zoo sterk is dit!


Ik weet zeker als dit was gebeurd zonder dat ik me bewust was geweest van dat ik het zelf in de hand heb hoe ik me voel dat ik waarschijnlijk mee had staan roepen of ook boos was geworden dat hij wel op een normale manier kon reageren etc.


Nu weet ik zeker dat ik dat veel duidelijker heb gemaakt met mijn manier van rustig reageren, maar dit was niet het doel, het doel was; ik voel me goed wat er ook gebeurd.

 

Oefenen om een Higher Performer te zijn

Je kunt er alleen maar beter in worden.

Het is wel belangrijk om het met kleine situaties te oefenen en niet meteen voor een hele dag een intentie te gaan zetten als je hier nog niet mee hebt geëxperimenteerd.


Dit kan te groot voelen en zijn waardoor de kans op opgeven groter wordt.

En deze ‘selftalk’, het constant tegen jezelf zeggen wie je wil zijn maakt je een higher performer.

 

De 2e vraag die je jezelf mag stellen is:

 
2) Hoe wil ik deelnemen aan een interactie?

 Dit is ook een mooie intentie om voor jezelf te zetten.

Vaak willen mensen in een interactie, zichzelf op een bepaalde manier laten zien.
Als ze een presentatie voorbereiden dan bereiden ze de presentatie voor, de gedachten over zichzelf, de punten die ze wil vertellen, de slides, de pitch.

Maar High Performers zorgen dat ze interactie hebben met élk individu op een bepaalde manier.
Wat heeft die individu nodig en hoe reageer ik daarop. Hoe ga ik die interactie met die persoon aan.

Heel vaak staan we hier niet bij stil en gaan we gewoon een presentatie doen of je gaat je kinderen uit school halen en je communiceert en hebt interactie met ze, op de automatische piloot….


Je doet dit gewoon vanuit je onbewuste en gaat op die manier eigenlijk dóór je emoties zoals ze komen.

 

Consistentie 

Maar High Performers laten het niet zomaar gebeuren, ze zijn zich er bewust van hoe ze willen reageren, wie ze willen zijn. Ze reageren met een vooraf gezette intentie.
Telkens weer, consistent!


En dit maakt de High Performers onderscheidend van de Under Performers. De High Performers overtreffen elke persoon die er gewoon is, die gewoon op komt dagen zonder intenties.

Er zit zoveel kracht in voorbereiding…

Oke, dan zijn we aangekomen bij vraag 3 van de 4 vragen die High Performers stellen om zo bewust naar de toekomst te kijken en deze min of meer zelf te creëren.

 

 3) Welke skills mag ik nog ontwikkelen als High Performer?

 Waar wil ik beter in worden. Deze vraag stellen High Performers zichzelf constant.

Ik bv vooraf aan dat ik deze podcast opnam. Ik mag beter worden in rustiger communiceren, niet te snel praten en af en toe stiltes laten vallen. Laat even een stilte vallen…


Maar ik mag ook beter worden in het goed communiceren naar jou als luisteraar. Dat ik goed kan verwoorden wat ik in mijn hoofd heb. Ook al heb ik al 130 podcasts opgenomen. Ik mag mezelf steeds blijven verbeteren.

 

Het zijn kleine simpele dingen maar ze dragen wel bij aan kleine verbeteringen die uiteindelijk voor grote resultaten zorgen.

Veel mensen denken vooraf niet na over wat ze willen verbeteren en leren op die dag, of binnen dat bepaalde segment/situatie.

Jij, als High Performer of Higher Performer in wording stelt jezelf de toekomst voor, dat doe je ook door dit te gaan implementeren en jezelf ook deze vraag te gaan stellen; Welke skills mag ik vandaag ontwikkelen en/of verbeteren.

 

En dan komen we aan bij de laatste vraag die High Performers aan zichzelf stellen om jouw toekomst voor je te zien en deze zich te laten ontvouwen.

 

4) Hoe kan ik een verschil maken en op een uitmuntende of bijzondere manier handelen?


Deze vraag kan jou altijd beter maken, mij ook.
Stel ‘m eens als je vanavond aan tafel gaat met je gezin om te eten bv?
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik een verschil kan maken tijdens het diner vanavond.

 

Of als je met vrienden bent en iemand heeft een lastige periode. Hoe kun je er voor hem zijn? Ben je op dat moment de sterke pilaar die hem kracht geeft voor die dag?


Het hoeft niet groot te zijn, we hoeven de wereld niet te verbeteren maar High Performers willen het verschil al maken voor die ene persoon. Voor je collega, voor je vriend, voor je kind, voor je partner, voor je klant.

 

En stel jezelf elke dag deze 4 vragen om in die High Performers gedachten en gewoontes te stappen, ze te creëren. Jij hebt het in de hand.

 

Voornemens als High Performer

High Performers zijn niet alleen met nieuwjaar bezig met wat ze willen verbeteren, en stellen dan goede voornemens… Nee, ze zijn hier elke dag mee bezig en hoe ze dit kunnen doen met excellence, op een bijzondere manier.

 

High Performers hebben oog voor detail omdat ze het willen doen op een uitmuntende manier. Het betekent niet dat ze perfectionistisch zijn maar het betekent dat ze oog hebben voor detail en dit voor elkaar krijgen op een beste manier.

Ze zorgen ervoor dat ze iets aan gaan maar ook de details zien. Hoe kan ik dit op een goede manier doen…

 

Tip: Stel triggers in, reminders om deze vragen te stellen aan jezelf.
Je kunt een alarm zetten in je telefoon met deze vragen of ze uitprinten en ophangen.
Stop deze vragen vooraan in je brein.
Je gaat je anders voelen omdat je weet wie je bent, waar je aan wil en gaat werken en welke skills je daarvoor nodig hebt, je weet hoe je met anderen de interactie aangaat en je weet hoe je zelf wil handelen.

 

High Performers stellen zichzelf deze vragen veel vaker dan Underperformers uit hun omgeving en hierdoor streven ze naar en behalen ze hogere levels.

 

Dus als jij een Higher performer wilt zijn dan kun je deze vragen vanaf nu gaan implementeren.

Het gaat je gegarandeerd een beter leven geven omdat jij het in de hand hebt.


Hopelijk heb je weer waardevolle punten uit deze blog gehaald.
Tof als je deze aflevering wil delen in je netwerk of een recensie achter wil laten.

 

De links vind je onder deze blogs.

 

Groetjes Tamara
Coach voor High(er) Performers to be

 

Matchcall plannen?

Keertje bellen om te kijken hoe de High Performers methode jou leven kan optimaliseren? 
https://www.motivatieservice.nl/matchcall

High Performers Methode Check

Wil je een check doen zodat je bewust wordt waar jij staat op verschillende gebieden van je leven? 
https://www.motivatieservice.nl/hpm-check

Instagram

Leuk als je me volgt op Instagram: 
https://www.instagram.com/tamaravandooren/

Website met alle info over het traject, jou en mij

www.motivatieservice.nl

 

Boek hier je 15 min Clarity/Matchcall